Přespání v klubu Oráč a výlet do Ort (16.-17.10.2009)

V pátek 16.10. a sobotu 17.10.2009 jsme v rámci klubu Oráč uspořádali víkendovou akci. V pátek po běžném klubu jsme zůstali  spolu s devíti účastníky a dvěma pracovníky klubu na Středisku. Chvíli jsme pokračovali v klubové činnosti (hráli jsme kulečník, stolní fotbal, míčové hry v tělocvičně, ping-pong a povídali si), poté se někteří z nás navečeřeli a vysprchovali. Když jsme byli všichni pohromadě, domluvili jsme společně program večera. Nejdříve se pouštěl film (horor) a kdo se nechtěl dívat, hrál stolní hry. Po filmu jsme si zahráli na Upíry a užili si při tom prostory Střediska potmě (či při měsíčním svitu ze stropního okna). Dále, to již v brzkých ranních hodinách, jsme se uložili ke spánku v tělocvičně na žíněnkách, zakuklili se do spacáků a někteří usnuli, jiní si ještě povídali.

Ráno po snídani jsme se odebrali společně do Ort, kaolínových dolů mezi Borkem, Hosínem a Hrdějovicemi, někteří se Štěpánem autem, ostatní s Radkou městskou hromadnou dopravou. Když jsme dorazili na místo, seznámil nás Štěpán s pravidly bezpečnosti a historií dolů. Hned v první chodbě jsme zažili trochu adrenalinu, když jsme museli přebrodit cca 50 metrů dlouhý úsek v po pás hluboké vodě a bahně. Byli jsme však připravení, měli jsme s sebou dvoje gumovky – „broďáky“, které sahaly do pasu a bohatě nám stačily k přebrození této obří kaluže. Akorát jsme si je museli předávat – a to se Štěpán nachodil, když dělal spojku… Zastavili jsme se v jedné chodbě v části dolu Hosín I, kde jsme si společně s Ráďou zahráli hru Balón a Štěpa pro nás mezitím připravil svíčkovou trasu v chodbách Hosínu II. Svíčkovou trasu jsme si prošli jeden po druhém a prověřili tím svou odvahu. Dále jsme se procházeli po chodbách Hosínu II. a užívali si temnotu, bahýnko, kterým jsme procházeli a různé výjevy, vytesané v pískovcových stěnách a na rozích stěn.

Moc jsme si akci užili a zajímavá byla zejména cesta zpět městskou hromadnou dopravou, kdy jsme byli všichni (téměř) zabahnění od hlavy až k patě (nebo po špičky prstů na nohou) a někteří na sobě měli i slušivé holinky nebo „broďáky“. Cestující, které jsme cestou potkali, naše skupinka rozhodně zaujala.

Po příjezdu do klubu (po druhé hodině odpoledne) jsme si všichni zcela vyčerpaní po náročném programu sedli, doplnili energii jídlem a krátkým odpočinkem a povídali o společných zážitcích.

Těšíme se zase na nějakou podobnou akci!

 

Autoři: Radka + Janča a ostatní účastníci akce