Lezecké (boulder) závody na 4áku (6. 2. 2010)

Letos se uskutečnil již čtvrtý ročník našich místních závodů – na stěnce u Salesiánů (Salesiánské středisko mládeže – DDM Č. Budějovice). Vše začalo už několik dní předem kvalitní přípravou stěny. Díky všem, kteří mi již ve středu večer pomáhali sundávat chyty, čistit stěnu a vrtat nové struktury! Následující dva dny se potom stavěly soutěžní „bouldery“, kterých bylo připraveno cca 30. Po jedenácti letech se nám podařilo zajistit nové chyty, které jsme prvně použili právě ku příležitosti závodů. O tom, že naše závody se pomalu stávají velmi oblíbené svědčí fakt, že stejně jako vloni byla na startovní listiny zapsána spousta závodníků z různých koutů republiky. Pouze nejmladší kategorie, stejně jako vloni (čtyři účastníci), trpěla neúčastí závodníků – letos se zúčastnil pouze jediný. Bylo to způsobeno tím, že letošní ročník padl do termínu plzeňských jarních prázdnin, a právě Plzeň loni zásobila tuto kategorii svými závodníky. Na to se ale samozřejmě nechceme vymlouvat, protože v našem Středisku by závodníků mohlo být dost, pokud by byla větší reklama přímo na kroužcích. Jediný závodník – Radim Theiner – si své přelezl a pak si zalezl i v konkurenci starších kluků, kde již mimo soutěž lezl jak semifinále tak finále. Do finále, pokud by byl bodován, by postoupil ze šestého místa, aby se následně umístil na třetím místě.

Odpolední kategorie byly jako vloni nabité, proto jsem se rozhodl pro lezení dvoukolové, aby si všichni dostatečně zalezli. Pro závodníky bylo připraveno o 4 bouldery více, tedy 16, stejně jako vloni rozdělených na lehčí a těžší. Účastnilo se nakonec 8 „Bábovek“, 7 „Pokročilých“ (14-18 let) a 10 „Pamětníků“ (19 let a starších). Během dvou dvouhodinových semifinálových klání se nejzdatnější probojovali do finále, které již bylo oddělené pro jednotlivé kategorie a lezlo se stylem „OS“. Finále nakonec dopadlo takto:

Bábovky: 1) Monika Brodská (CB), 2) Patricie Černá (SaSM), 3) Šárka Končířová (Plzeň)

Pokročilí: 1) Petr Huťka (SaSM), 2) Ondra Theiner (SaSM), 3) Ondra Šulista (CB)

Pamětníci: 1) Vláďa Kratochvíl (SaSM), 2) Jiří Krejcar (Praha), 3) Pavel Štědrý (Praha)

Chyty, stejně jako ceny pro vítěze,  spolufinancoval Jihočeský kraj, za což mu vřele děkujeme.

Chtěl bych poděkovat i lezcům z Budějovic, kteří si přišli zazávodit, škoda jen, že jich nebylo ještě o něco více. Kdo nedorazil, myslím, že přišel nejen o pěkné bouldery a sportovní zážitek, ale i o parádní atmosféru, která na závodech panovala. V neposlední řadě velké dík Cyrilovi za lezecké centrum „Lanovka“, které věnovalo všem závodníkům volný vstup na stěnu na druhý den. A závěrem možná malá omluva za těžké finálové cesty zejména v kategorii Bábovek, příští rok se zkusím polepšit.

Tyto závody byly finančně podpořeny Jihočeským krajem.

Autor: Štěpán (Wondrs) Vondrášek