Lezecké (boulder) závody na 4áku (28.2.2009)

Letos se uskutečnil již třetí ročník našich místních závodů – na stěnce u Salesiánů. Vše začalo už několik dní předem kvalitní přípravou stěny. Díky všem, kteří mi již ve středu večer a následně ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách pomáhali sundavat chyty a čistit stěnu. Následující dva dny se potom stavěly soutěžní „bouldery“, kterých bylo připraveno cca 30. O tom, že naše závody se pomalu stávají velmi oblíbené, svědčí fakt, že stejně jako vloni bylo na startovních listinách zapsáno 35 závodníků z různých koutů republiky. Pouze nejmladší kategorie, společná pro kluky i holky, zaznamenala oproti loňsku pokles (pouze čtyři soutěžící), což stojí za zamyšlenou hlavně pro nás, vedoucí zdejších kroužků. Přijely dvě závodnice z Plzně, jeden z Prahy a pouze jediný účastník závodů byl z našich řad.

Odpolední kategorie byly naopak nabyté, protože v semifinále se muselo vystřídat na dvanácti připravených „bouldrech“ celkem 31 závodníků ze tří kategorií. „Bábovek“ startovalo 6, „pokročilých“ (14 -18 let) 14 a „pamětníků“ (19 let a starších) 11. Během dvouhodinového semifinálového klání se nejzdatnější probojovali do finále, které již bylo oddělené pro jednotlivé kategorie. Nakonec musím zmínit vítěze těchto kategorií, protože ve velké konkurenci obstáli nejlépe naši lezci. Za „pamětníky“ suverénně vyhrál Vláďa Kratochvíl (ač věkem ještě spadal do nižší kategorie), v „pokročilých“ vyhrál Lukáš Hammerschmied a z „bábovek“ se podařilo s finálovými „bouldery“ nejlépe vypořádat nejmladší Páťe Černé (asi největší překvapení závodu).

Chtěl bych poděkovat i lezcům z Budějovic, kteří si přišli zazávodit, škoda jen, že jich nebylo ještě o něco více. Kdo nedorazil, myslím, že přišel nejen o pěkné bouldery a sportovní zážitek, ale i o parádní atmosféru, která na závodech panovala. V neposlední řadě velké dík Cyrilovi za lezecké centrum „Lanovka“, který věnoval všem závodníkům volný vstup na stěnu na druhý den.

Na příští rok nás čeká nejspíš velká brigáda, protože deset let stěny je na ní již patrně znát, proto nás čeká převrtávání děr, aby příští rok mohly být závodní bouldery minimálně stejně tak kvalitní jako tomu bylo letos :o) Proto se těšte na příští, již čtvrtý ročník!

Štěpán Vondrášek (Wondrs)