Studenti slyšeli mnoho zajímavostí o životě Romů i jejich tradicích

Beseda s Janem Horváthem měla vánoční atmosféru Beseda-s-Janem-Horvathem

Jan Horváth, který pracuje v Salesiánském středisku mládeže v Českých Budějovicích a je studentem 1. ročníku kombinované formy studia v oboru Sociální práce ve veřejné správě, byl hostem čtvrteční besedy se studenty oboru Rehabilitační-psychosociální péče o postižené děti, dospělé a seniory. Studenti vykouzlili vánoční atmosféru: přinesli svíčky, perníčky, čaj a další pohoštění, vzali také hudební nástroje a zpívali a hráli koledy, takže setkání bylo sváteční i veselé zároveň.

„Studenti se mohli otevřeně zeptat na všechny otázky týkající se Romů, dozvěděli se zajímavosti z běžného života romské rodiny, seznámili se s romskými zvyky, romskou vlajkou i některými romskými slovy,“ uvedla Mgr. Dagmar Dvořáčková, Ph.D., která Jana Horvátha pozvala.
Salesiánské středisko mládeže je klinickým pracovištěm ZSF JU a studenti zde mohou vykonávat své odborné praxe. Ti ze studentů, které romská problematika zajímá, dostali od pana Horvátha nabídku, že se mohou přijít k nim podívat a seznámit se s principy poskytovaných služeb v rámci jejich organizace. Na webových stránkách toto centrum uvádí, že zaměstnanci a dobrovolníci rádi přivítají každého, bez rozdílu náboženské orientace, barvy pleti či sociálního postavení.
„Zajímavé setkání bylo pro všechny moc poučné a přínosné. Věřím, že neopakovatelná atmosféra zanechala v mnohých srdcích příjemné stopy, které přispějí k pochopení a toleranci mezi lidmi nejen v čase vánočním,“ dodala Dvořáčková.

zdroj: http://www.zsf.jcu.cz/cs/aktuality/beseda