Speciální doučování – Riskuj

Jedno z poslání Salesiánského střediska mládeže – dům dětí a mládeže České Budějovice je výchova a vzdělávání dětí a mládeže. V rámci pedagogických programů je již několikátým rokem nabízen program „Doučování“. Děti –  převážně z I. Stupně ZŠ zde mají možnost pod vedením pedagogických pracovníků a dobrovolníků si prohloubit své školní znalosti, lépe pochopit školní „látku“, kterou ještě plně neovládají nebo si vypracovat domácí úkol. Tento program je dětem nabízen zcela zdarma každé pondělí a středu v učebnách Střediska.

V rámci únorového středečního doučování si naše dobrovolnice připravila pro děti zábavnou vědomostní soutěž Riskuj. Děti dopředu věděly, že je při doučování čeká soutěž, a proto si nemusely přinést úkol.

Hrálo celkem 6 dětí, které se rozdělily do dvou družstev. Na rozehřátí je čekal úkol – sestavit puzzle s českým státním znakem. V druhé části již získávaly body za správně zodpovězené otázky. Celý kvíz se týkal historie a současnosti České republiky a zeměpisných znalostí. Dětem se tato zábavná forma doučování velmi líbila.

Program vedly dvě dobrovolnice, které pravidelně docházejí do Střediska. Mohly si vyzkoušet, jaké to je připravit si program a následně ho i vést. Všímaly si různých interakcí dětí a vyzkoušely si, jak motivovat děti do činnosti. Celé doučování se neslo v přátelském, i když soutěživém duchu.

Autor: Lenka Kolářová

Tento program je zapojen do porjektu „Klub otevřený informacím“

Tento projekt je spolufinancován Krajským úřadem Jihočeského kraje