Ostrava – výlet s romskou kapelou 7. 10. 2011

S chlapci a s kolegou Pavlem jsme se sešli 7. 10. 2011 odpoledne na vlakovém nádraží. Jeli jsme vlakem do Prahy, kde jsme přestupovali do Ostravy, měli jsme asi hodinu čas a proto jsme zašli do restaurace. Chlapci se báli, že na ně budou hledět skrz prsty, protože jsou „Romáci“, ale opak byl pravdou. Snad poprvé se setkali  s tím,  že se k nim chovali  číšníci velice vstřícně. S Pavlem jsme jim vysvětlovali, že jsou zde v Praze na cizince vzniklí, a že se nemusí bát. Byla to pro nás pro všechny zajímavá zkušenost.

V 17:10 jsme odjížděli z Prahy do Ostravy Pendolínem, někteří chlapci s ním jeli poprvé a moc se jim to líbilo, byli nadšení. Cesta trvala asi tři a  půl hodiny, ve 20:30 jsme přijeli konečně do Ostravy. V Salesiánském středisku už na nás čekali, ubytovali jsme se a šli se podívat do města. Ve městě jsme  asi hodinu a půl pobyli na romské diskotéce a vrátili se zpět na Středisko, protože jsme druhý den vystupovali.

Ráno jsme se nasnídali a po zkoušce nás čekalo vystoupení. Celé představení pak trvalo až do oběda. Program byl velice pestrý, vystupovaly 3 kapely a současně probíhaly rozhovory s účastníky. Nejčastější dotazy byly: jak se dali dohromady, kdy a jak zkouší a také proč přijeli. Odpolední program začal v 13:00 hodin, kapela z Českých Budějovic hrála o půl druhé a byla velice úspěšná. Zpěvačka Martina zpívala moc dobře a byl to úspěch. Po skončení programu se šlo do kostela, kde proběhla bohoslužba, kterou vedl kněz z Českého Krumlova romské národnosti. Po mši jsme se  přesunuli do hudebny, zde si všichni účastníci společně zahráli. Bylo to skvělé, protože se vlastně vůbec neznali a během chvíle se přes hudbu dali dohromady, rozuměli si a měli společný cíl zahrát si. Večer se pak šlo společně do města na diskotéku.

V neděli jsme museli vstávat dost brzy, vlak jel 8:30 ráno. Ve vlaku jsme se bavili o tom, co se všem líbilo, zda byli z výletem spokojeni a zda by se chtěli do Ostravy zase někdy podívat. Chlapci jsou rádi a velmi vděční, že mohou díky hudebně a jejich zálibě takto cestovat a získávat nové zkušenosti.

My v této aktivitě spatřujeme velký potenciál už jen proto, že podporujeme nadání dětí a nabízíme jim aktivity tak moc blízké jejich kultuře.

Autor: Jan Horváth

 

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.